Another Earth

Un film etichetat ca SF, dar nu este nici pe departe un sf, cel putin nu in intelesul clasic al genului. O catalogare mai corecta ar fi drama, o drama bine pusa la punct prin trairile intense a celor 2 personaje principale.

O fata geniala de doar 17 ani, bauta fiind, face un accident in care mor o femeie insarcinata si un copil de cativa anisori, sotul ajung in coma, dar se trezeste dupa un timp.

La 4 ani dupa accidente fata este eliberata si de aici incepe “distractia”. Se duce la barbatul caruia ia omorat familia, sa-si ceara iertare. Desi incearca, nu are tupeu sa-i spuna de ce e acolo, asa ca gaseste o scuza sa-i intre in casa. Lucrurile evolueaza si ajung sa intre intr-o relatie amoroasa. El nu o cunoste pentru ca in momentul accidentului ea era minora si autoritatile nu fac publice numele minorilor care incalca legea.

Sentimentele de vina sunt atat de puternice incat ajunge sa faca orice pentru sotul indurerat, doar sa-i vada un zambet, cat de mic.

Pana aici nimic nou, scenariul a o mie de filme mai bune sau mai proate. Ce e nou, e ca totul se petrece pe fondul descoperiri unei noi planete, identice cu Pamantul, care este numita pamantul 2. Se pare ca si oameni isi aveau o dublura acolo, o dublura care avea exact acelasi curs al vieti ca locuitori pamantului 1 . Nu ne este prezentata explicit aceasta latura, dar ne este dat de inteles clar ca destinele sunt identice.  Planeta asta este o picatura de optimism, sau mai bine zis, complica simplitatea suferintei celor doi, din perspectiva unei noi sanse la un scop in viata.

Un destin identic ridica multe semne de intrebare, destinul fiind un concept palpabil si nu doar o vorba-n vant a celor slabi. Desi nu ne este indicata aceasta latura. Accent se pune pe posibilitatea de a-ti intalni dublura si trairile si eventualele intrebari care te-ar incerca. Este ca o oglinda care ti-ar raspunde intrebarilor tale…..desi tu esti chipul din oglinda, sau cel din fata ta. Excluzand faptul ca mintea nostra este un soft bine elaborat, ramane interesant de imaginat o discutie cu o copie identica, cu un traseu al vieti identic, de pe o planeta identica, dar care totusi ar putea sa fie diferit prin simplu fapt ca se afla intr-o alta locatie…..pana acum pare singurul lucru care diferentiata oameni de pe cele 2 planete si poate fi un element care sa interupa mici pasi din asemanarea dintre destine.

Filmul are un ritm atat de lent, incat te lasa sa asimilezi bine fiecare concept si sa ai timp suficient sa-ti pui o serie de intrebari chiar sa-ti cauti raspunsurile, fara a trece repede la urmatorea idee, dar asta nu inseamna ca este lipsit de consistenta.

Sfarsitul este oarecum asteptat, cel putin din minimalista pespectiva a unui sfarsit fericit.

Ca orice spectator lenes, asteptam mai multe raspunsuri de la diferite situatii, dar nu este genul de film. Asa ca priviti filmul ca atare si nu cautati prea multe raspunsuri in film ci cautati propria continuare a firului epic. Asta daca e cazul de o continuare.