Avem dar nu se vede.

Ca esti mic nu-i o scuza de-a nu aborda tot ce inseamna puterea internetului. Si nu, nu-ti trebuie bani multi pentru un inceput. Nu-ti trebe nici cunostinte speciale ci doar putina munca si ceva imaginatie.

Sa faci un site nu trebuie sa ai cunostinte de html, php, servere sau alte chestii ci doar sa urmaresti 2-3 tutoriale video si te prinzi repede cum functioneaza treaba.

Nu cunosc alte domenii, dar in mobila si in special in mobila la comanda din constanta, prezenta pe net e varza. Doar o mana de firme care au siteuri si multe din siteuri praf. Zero optimizare, zero interactiune cu un potential client si zero originalitate.

Unul dintre motive ar fi ca cele mai multe firme sunt mici, conduse de un sigur om fara nici o structura manageriala. Comenzile le ia din om in om si poate cu 2-3 pliante impartite prin parcari. Fara indoiala ca e doar o afacere de minima subzistenta si sunt multumiti de situatie. Si cel mai important; “seful” nu crede in prostia aia numita net, e bun doar de inspirat pentru modele noi, in rest doar prostii.

Nici facebook nu ar fi de ignorat cand vine vorba de abordat clienti. Se stie ca o groaza de persone deschid pc-ul doar pentru a intra pe facebook. Deci cu putina imaginatie pot fi si ele facute sa-ti aprecieze produsele si eventual sa devina cumparatori. Oricum pe facebook circula o groaza de poze frumoase cu mobila, nu vad de ce nu pot fi ale firmelor din constanta printre ele.

Si la noi se face mobila buna, chiar foarte buna, spectaculoasa, inovativa, conform ultimelor tendinte. Ar fi yuka care au fost deschizatori de drumuri in mobila de calitatea din Constanta si cred ca la ora actuala sunt cei mai buni. Ar mai fi sigma lux, care de cativa ani sunt extrem de inovativi. Si cam atat, restu se incadreaza la mediu, sau nu am auzit de ei. E buna afirmatia ” nu am auzit de ei”. La cat de accesibil e netul, cam trebuia sa aud de multe firme, chiar foarte multe care stiu ca exista, dar nu le vad nici o prezenta pe net, sau o prezenta atat de slaba incat nici nu merita mentionata.

Deci de prin 2000 cand zic ca netul a devenit de masa, mai nimic nu sa afirmat pe partea de mobila la comanda din Constanta. Si firmele mici care puteau profita de marea oportunitatea deschisa de internet, au ramas tot mici asteptand sa pice din cer.

Problema “sefilor” din industria asta este comanda de azi. Maine om vedea ce vom face. Maine este doar ziua in care duc comanda si incasez bani, nu si ziua in care trebuie sa iau urmatoarea comanda. Si cand chitaie dupa bani, se gandesc la ce pot face, dar asta pana trece criza, ca iara ii loveste amnezia. Asta e si motivul salariilor mici din domeniu.

Lipsa unui plan coerent de afaceri, face ca industria mobilei sa planga prima in fata oricarei greutati a pietei. Si una dintre marele bube este deschiderea la nou. Ca al naibi internet numai nou nu e.