Ba, vino mancat si ai grija sa nu bei prea mult!

Am auzit de multe ori faza: ” fac un gratar, dar asa subtire de vara”. Ce naiba inseamna asta? Inseamna ca nu o sa ai mancare destula? Insemna ca bautura va fi completata din abundenta cu apa de la robinet? Sau insemna ca dureaza foarte putin si sa fii pregatit sa te cari repede?

Eu, din experienta, stiu ca un gratar incepe cu focul unde participa mai toata partea masculina si nu pentru foc ci pentru tona de alcool care se inghite in jurul gratarului. Evident ca micul sau carnea incep sa sfaraie la greu, fumul imbacseste pe toata lumea, dar constanta ramane si sticlele se golesc intr-o veselie. Ei, si aici nu-mi amintesc vreodata sa fi numarat, impartit carnea in functie de numarul de persoane, doar se puneau tone ca sa fie din plin pentru toata lumea.

La masa, asta daca e cazul de masa, totul era la discretie si iara nu-mi amintesc sa fi fost ceva care sa nu ajunga pentru toata lumea. Mancare era din plin, suc era din plin, alcool era din plin. Deci ce naiba insemna subtire de vara? Ca-mi pare penibil sa faci un gratar si sa pui cate 2 mici in farfurie si un singur pahar de bere.  Eventul mai si zici: ” stii, ti-am zis ca o sa fie subtire, asa de vara”

Dupa ce se incheie masa, asta daca e masa, partea feminina ia atitudine si strange masa, timp in care barbatii beau intr-un ritm alert, ca sa recupereze pauza facuta in timp ce mancau. Ritualul se continua cu laude bucatarului, caterinca la maxim si mangaierea burtilor in semn ca au fost umplute pana la refuz, dar totul fara a pierde ritmul cu dusul paharului la gura.

In functie de loc, dispozitie si alte cele, se pote trece la ceva table, remi sau direct la barfa. Si nu-mi amintesc sa fi avut vreodata o ora de plecat. De obicei se pleaca cand mori de somn sau iti amintesti ca trebuie urgent sa pui apa la florile vecinului. Ar mai fi varianta sa pleci cand te pisi pe tine de beat ce esti, dar cam greu sa ajungi in starea asta pentru ca te miroase nevasta din timp si incepe sa-ti arate usa de la intrare. Poti face si pe zmeul, dar bataia luata se dubleaza, asa ca de la un timp inveti sa pleci la primele ei semne.

Deci avem mancare destula, avem alcool cat cuprinde si avem timp garla. Sa inteleg ca asta nu se include in “subtire de vara”?

Sper sa am si eu ocazia sa ma invite cineva la un gratar “subtire de vara” ca sa nu mor asa de nestiutor.