Ce-mi doresc de la biserica

Plecand de la un comentariu al lui Eugen Tanasescu , la un post local de televiziune, care spune ca la o populatie a Constantei de 300.000 de locuitori sunt insuficiente cele 42 de biserici din Constanta. La o imparteala da 3700 de persoane pe biserica. Din cei 3700 trebuie sa scadem cei 16,94% care-s declarati de alta confesiune si ramanem cu 3070 de persoane per biserica. Din astia 3070 scadem ateii nedeclarati pe care-i aproximez cam la 10% din totalul populatiei. Nu exista un studiu exact despre cati atei sunt in Romania, este doar parerea mea si o sa o explic intr-un post viitor. Deci 3070 – 10% atei (sunt generos cu 10%) = 2763 persoane per biserica in orasul Constanta. Domnul Eugen Tanasescu a zis ca jumatate din cei ramasi nu se duc la biserica, deci suma de 2763 o taiem in doua si avem 1381 de persoane per biserica. Din astia 1381 mai taiem 20% care lucreaza constant duminica (vanzatori, medici, pompieri, servicii publice) si avem 1105 persoane per biserica. Ei, si acum urmeaza partea cu adevarat interesanta, pe care se fereste sa o abordeze biserica; cati din cei 1105 sunt practicanti? Realitatea din biserica ne zice ca ar fi un maxim 10%. Cam 100 de oameni se vad, in general, prin biserica duminica. Ok, de sarbatori inteleg ca e aglomeratie, dar ce facem, construim in prostie doar pentru 3-4 aglomerari pe an? Unde-i rentabilitatea in asta?

Hai sa vedem cum stam la alte capitole:

  • Avem 15 parcuri in Constanta, asta inseamna 20.000 de persoane la un parc. Desi unele sunat atat de mici si ca mi-e greu sa le numesc parcuri.
  • Avem  64 de locuri de joaca in aer liber, asta inseamna 4.688 de persoane la un loc de joaca minuscul. 
  • Avem 18.145 de locuri de parcare, asta inseamna 16,5 persoane pe un loc. Fara sa mai punem la socoteala masinile de firma, care ies din ecuatia de mai sus.
  • Nu gasesc cifre oficiale de paturile de spital din oras, dar se stie ca si aici situatia este foarte grava.

Ce as vrea eu de la biserica, ca sa nu o mai arda cu pretentii aiurea:

  • Declaratii saptamanale cu persoanele prezente la slujba, pe fiecare biserica.
  • Declararea integrala a tuturor evenimentelor ca; nunta, botez, inmormantare, cununie si ce alte minuni se mai fac prin biserica, cu numar exact al persoanelor prezente.
  • Centralizarea persoanelor prezente la slujbele mari de peste an.

Daca le avem pe cele de mai sus, facem niste calcule si vedem exact cat de necesara este contructia unei alte biserici.

A, nu e constructie noua e relocare ca n-am avut autorizatie unde sunt acum? Pune sandramaua la pamanat pe bani tai si mai pofteste si pe la politie pentru un mic dosar penal pentru distrugere de bun public, constructie fara autorizatie, desfasurarea de operatiuni comerciale fara nici o autorizatie si ce mai prevede legea. Auzi, cica relocare cand se incalca legea?!?