Credit prima casa in 2016/2017

Zic ca poate experienta mea creditul “Prima casa”ajuta pe cineva.

Am hotarat ca e momentul sa intru in randul lumi si am fost la mai multe banci sa consult oferta pe creditul “prima casa”. 

Am inceput credit in toamna anului 2016 si l-am finalizat in februarie 2017, dar a durat atat de mult in special din cauza mea, ca tot nu reuseam sa-mi gasesc casa.

Am ales BCR pentru ca imi dadeau cea mai mare suma la salariul meu net de 2200 lei si pareau ce-i mai permisivi cu actele si cererile mele. De exemplu o alta banca ma obliga sa am numar de fix la locul meu de munca, ceea ce nu aveam. 

Primul lucru facut la BCR a fost sa-mi fac, ca nu aveam deloc, cardul de salariu. Au zis ca ajuta la scor, mai ales ca eu nu aveam deloc istoric financiar. Da, nu mi-am luat niciodata nimic in rate, sau bani din vreo banca/ifn. Am inteles ca-s raritati in ziua de azi sa nu ai macar un abonament la telefon sau o rata la iphone. Na, ca eu nu am avut.

Al doilea lucru facut a fost sa-mi faca o preaprobabre de credit Asa am aflat ca-mi pot da o suma maxima de 57000 euro pentru casa sau apartament. Si mi-au mai zis ca am la dispozitie 90 de zile sa vin cu casa de o vreau. Trebuie sa aduc copii dupa actele imobilului.

Al treilea lucru facut a fost cautarea casei. Am vrut casa si nu apartament, dar dupa 30-40 de case vizionate am ramas profund dezamagit asa ca am trecut la apartament. Am gasit unul in zona Tic Tac si m-am dus cu actele la banca. A venit un evaluator din partea banci si a zis ca e ok, face atat cat se cere pe el. Banca a studiat un pic actele si mi-a zis ca totul pare ok, asa ca urmeaza sa fac un precontract (promisiune e termenul juridic) de vanzare-cumparare.

Al patrulea lucru facut a fost sa ma duc la notar cu proprietarul si sa semnam un precontract de vanzare cumparare a apartamentului. Asta este momentul cand trebuie sa inmanezi avansul de 5% din valoarea totala a apartamentului. Pana la pasul asta nu am mai avut de dat bani, de aici incepe cheltuiala. Pe langa cei 5% mai trebuie achitat onorariu notarului care la mine a fost in jur de 400 lei plus o taxa de 100 lei pentru ceva de gen “fisa fiscala”.

Al cincea lucru facut a fost sa ma duc la banca cu precontractul semnat. Mi-a spus ca trebuie sa astept aprobarea creditului de catre banca ca apoi dosarul sa fie trimis la fondul de garantare. Cam intr-o saptamana am fost informat ca banca mi-a aprobat credit si dosarul meu pleaca catre fondul de garantare. Dupa alte 2 saptamani am fost informat ca si fondul de garantare mi-a aprobat creditul si am fost informat ca trebuie sa merg sa semnez contractul final.

Al saselea lucru facut a fost sa ma programez la notar, dupa discutii cu proprietarul, si sa mergem sa semnam contractul final. Am mers acolo in ziua stabilita, cu proprietarul, si am semnat contractul final de vanzare cumparare. Am achitat 280 lei cartea funciara (cred) si in jur de 1800 lei onorariul notarului.

Tot in ziua cu semnarea contractului final am fost la banca pentru a-mi face asigurarea obligatori pe casa, pentru a-mi depune cele 3 rate in avans in cont si alte hartii de semnat. Toata povestea de la banca m-a costat in jur de 2600 lei.

Al saselea lucru facut a fost sa ma duc la banca cu contractul final si sa-l predau pentru finalizarea tuturor actelor. Am inteles ca se trimite, din nou, contractul final undeva pe la o comisie de aprobare a creditului, si apoi se semneaza ordinul de plata catre proprietar. Plata efectiva catre proprietar se face in 3-4 zile lucratoare.

Al saptelea lucru, si cel mai placut, este inmanarea contractului final de la banca, cu o fisa a ratelor de rambursat si cu speranta ca o sa traiesc pana la 65 de ani pentru a-mi achita toate ratele.

Acu tineti-va bine ca urmeaza renovarea :).