Cu velierul pe marea cea mare

ca unde altundeva. Si cum a fost cel putin superb, trebuie povestit.
Dar mai intai sa va spun cateva cuvinte despre velierul care ne-a plimbat:

 • Numele de-l poarta este Lindor, un joc de cuvinte facut de proprietari. Mai tarziu au aflat ca exista si o ciocolata cu numele asta. Cum ambele aduc bucurie pe chipul oamenilor, sa fie bine impartit si numele.
 • Dimensiunile sunt: L=11,4 m, l= 3,76 m , h=2.05. Sa fie cu iertare ca nu stiu a zice in termeni specifici, dar ma scuz prin a zice ca nici eu nu-s specific cu ale velierelor/vapoarelor si toate chestiile de plutesc pe apa.
 • Are 3 incaperi in care se poate dormi, cu o capacitate aproximativa de 8 locuri de dormit. Zic aproximativ ca un om solid ca mine (105 kg) nu ocupa acelasi spatiu ca unul de 50 kg. Alea 8 sunt pentru dormit lejer.
 • Are un rezervor de apa de 300 l, ceea ce am inteles ca este mai mult decat suficient pentru cateva zile de navigat continu.
 • Capacitatea rezervorului de gaz este de 280 litri ( nu-s sigur ca am retinut bine) dar oricum suficient, avand in vedere ca-i velier si foloseste gaz doar la iesirea si intrarea in port. Am zis gaz, ca n-am habar a zice ce fel de gaz e.
 • In zona principala de “locuit” are chiuveta, frigider (a se traduce prin bere rece), aragaz si ceva loc pentru preparat de-ale guri, mai ales daca prinzi guvidul si-l vrei numaidecat mancat. Mai are o masa mare cu canapele pe o parte si pe alta a mesei. Spatiul este generos pentru luat masa in grup sau septica de seara. Inaltimea locatiei este d 1,88 m, deci fara probleme de cocoasa.
 • Nu putem trece nici peste baie, care are tot ce-i trebuie omului in intimitatea lui, si da, are atat apa calda, cat si rece pentru facut dus.
 • Mai are zona principala din exterior, unde se sta la admirat cu admiratie marea, impartit berea, rumegat discutiile despre mare, sau ascultat cu urechile ciulite frumoasele povesti marinaresti ale pasionatului capitan de cursa lunga Tudor Alexandru, care este si capitanul velierului Lindor.
 • Un lucru foarte important si de care beneficiaza din plin este siguranta. Velierul Lindor este dotat cu ultimele tehologiile in materie de siguranta marina si cu o groaza de elemente capabile sa preia toate persoanele in caz de vreo catastrofa. Velierul este certificat ca fiind rezistent pana la gradul 8 de valuri, care nu stiu ce inseamna, dar am inteles ca sunt o raritate in Marea Neagra. Dar cel mai important element de siguranta, dupa umila mea parere, este echipajul sau. Si cand am spus capitan de cursa lunga, am spus cam tot ce trebuie spus in materie de marinarit si cum experienta este cu mult peste cerintele postului.

Iesirea a fost pe la 9 si jumate, cu soarele dragalas deja bine instalat pe bolta cereasca si pregatit sa ne scalde in razele sale reflectate din valurile frumos inconvoiate pentru a ne face plimbarea leganata si a ne sculpta pe retina un joc superb de lumini. Acum respira 🙂 si priveste ce am zis.

Valurile

Incet, dar sigur, valurile si-au crescut intensitatea si zguduiala a inceput incet, dar sigur, sa-si faca simtita prezenta si in stomac. Nu la limita vomitatului, dar putin deranjant. Acum sinceri sa fim, de unde placere fara macar un strop de suferinta si artistii au descris frumusetea traind suferinta. In gif-ul de mai  jos am surprins un pic din zguduiala de care zic mai sus.

zguduiala 1

 

Calatoria a durat in jur de 4 ore si a fost plina de andrenalina si zguduiala. Chiar am admirat live cum manevreaza marinarii velierul in conditii de valuri si vant si va zic ca nu e chiar asa usor cum pare. Bine, ei, prin experienta dobandita, faceau sa para usor, dar cand ma uitam la ei am numarat cel putin vreo 10 cazaturile pe care le-as fi luat daca incercam sa fac ce faceau ei.

Din scurta calatorie pe valurile, totusi line, din Marea Neagra am ramas cu ideea clara ca marea este plina de trairi frumoase pe care e pacat sa nu le incercam.

Poate ca vreti si voi sa incerati o scurta calatorie pe mare, sau mai lunga, asa ca va spun si niste preturi:

 • Pentru 3 ore pe mare intre Mangalia-Olimp-Costineti-Mangalia, si 8 persoane la bord, va costa doar 150 lei de persoana.
 • Pentru 8 ore pe mare intre Mangalia-Olimp-Costinesti-Mangalia, si 8 persoane la bord, va costa doar 200 lei de persoana.
 • Daca vreti sa ajungeti pana in Constanta din Mangalia, tot 8 persoane la bord, atunci tariful este de 200 lei de persoana.
 • Exista si variante de calatorii mult mai lungi ca; Mangalia-Balchik/Varna/Burgas/Istanbul/Bosfor/Marea Marmara/Insulele Grecesti/Delta Dunarii. De asemenea, preturile sunt foarte bune incepand de la 150/persoana lei pe zi fara mancare, bautura si alte cele incluse, sau 300/persoana lei pe zi cu absolut tot inclus.
 • Foarte important de adaugat este ca in pretul de mai sus se mai adauga si niste poze superbe facute de Maria, fotograful oficial al velierului Lindor.

Daca va pasioneaza marinaritul si vreti sa invatati de la cel mai bun cum se face, atunci aveti optiunea de a participa la o scoala de marinarit, care dureaza 5 zile si costa doar 1.100 lei. Un adevarat chilipir avand in vedere exprienta ce urmeaza a fi dobandita.

Si daca va simtit norocosi zilele astea, puteti participa la concursul de aici unde puteti castiga o calatorie gratis.

Modalitatile de contact sunt:

Cum pozele nu strica niciodata, sa pun si eu din plin.