Festivalul antic tomis constanta ziua 1

Am ajuns si eu la festivalul antic tomis din Constanta pe la 18, asa a fost sa-mi fie timpul.

Cum restul evenimentelor erau de mult terminate, am zis ca prind la fix marea batalie dintre “romani si triburile barbare”, minus 1 pentru barbare bai prezentatorule. Minimul de entuziasm istoric din mine zice ca trebuia sa le enumeri nu sa le categorisesti ca barbare, ca nu-ti inteleg perspectiva Romana. Si nu, nu eram singurul care a comentat la “barbare”, a fost chiar un public consistent care ti-a donat niste proteine umane din jurul braului. Zic sa deschizi frigiderul cu grija.

A inceput cu intrarea trupelor Romane. Un moment emotionat, mai ales imbracamintea care-mi parea a unor soldati greu incercati de batalii si drumuri nesfarsite. Aici reusita totala.

Din locul in care eram nu am vazut decat intrarea trupelor Romane, trupele “barbare” intrand prin parte opusa si, de la distanta, parea mai putin spectaculoasa. Dar cum erau ” ale noastre” deja imi alesesem cu tine tin. Si ce, chiar daca stii cine pierde tot poti tine cu pierzatorul.

Dupa intrarea trupelor si speranta ca incepe spectacolul a urmat un moment de confuzie, timpul trecea si nimic nu se intampla. Ziceam ca au amanat Romanii batalia ca nu primisera solda la timp, dar nu, de vina era generatorul care refuza sa dea curent. Curent le trebuia pentru microfoane….na belea bai Romanilor ca nu ati sincronizat bine cucerirea “barbarilor”.

Dupa lupte seculare, cu generatorul, a inceput sa tiuie si microfonul. Prima persoana de ne-a mintit la microfon a fost o duduie de-a prezentat o sumedenie de sponsori. Ce, credeati ca in antichitate razboaiele se duceau fara sponsori? Hai sa-l intrebam pe Crassus.

Dupa ce si sponsori si-au asigurat nemurirea in manualele de istorie alternativa, microfonul a fost pasat la comentatorul oficial a bataliei. Ca orice show care se respecta trebuie sa aibe si un comentator …… varza. Nu pe bune ca ast comentator a facut ca toata batalia sa para de 2 bani. In sine, bataliile erau interesate, dar comentatorul reusea sa strice momentul prin tot felul de remarci aiurea. Incerca el sa povesteasca ce si cum, dar pur si simplu mai rau strica batalia. Mai bine era ca o persoana din fiecare tabara sa vobeasca in timpul bataliei. Chiar nu suna bine cand el zicea ” si triburile barbare s-au retras” pe o voce total plictisita. Mai bine suna ca capetenia barbarilor sa tipe ” retragereaaaaaa”, sau capetenia Romanilor sa tina un discurs de lauda despre victorie.

In total au fost 3 batalii (cred), dar cu pauza atat de lunga si plictisitoare intre ele ca de fiecare data credeam ca s-a terminat spectacolul.

Actori, sau ce or fi, au fost la inaltime. Au facut spectacolul total. Nu au uitat ca tot timpul sunt priviti si au tinut cont si de cele mai mici amanunte. Si-au incordat muschii si mintea ca totul sa para ca o adevarata scena de lupta. Chiar si mortii au fost morti pana la final. Unu chiar a si adormit, ca na, e obositoare treaba de mort, mai ales cand trebuie sa stai juma de ora asa.

Ce m-a mai enervat au fost droaia de fotografi. Bai nene, chiar nu puteau sa fotografieze dintr-un loc bine delimitat…..nuu, ei trebuiau sa se fataie prin fata noastra cand ne era lupta mai draga. La unu chiar a trebuit sa tip sa-mi elibereze calea vizuala. Sa-ti moara ziaru/tv-ul/site-ul de la care esti bai!

Una peste alta si eu deasupra, partea asta de festival a fost ok si merita revazuta, mai ales ca tot sper ca la un moment dat “barbarii” sa le rupa capu Romanilor.

La partea de cumparat m-am riscat si mi-am luat o paine veche de 2000 de ani……reteta, nu painea. Fu buna!

Maine vreau sa trag cu arcul si sa vizitez pe indelete toate atelierele, corturile, magazinele de mai sunt. Azi nu fu  timp.

Poze gasiti aici, ca mie imi e lene sa le urc si oricum ale mele au iesit oribile in comparatie. Plus de asta acu is prea ametit de la bere ca sa mai redimensionez si poze. Mai astept si pozele lui Alex, asa ca din perspectiva bleggerului acreditat.