Logica sau logica?

Avem urmatoarea scrisoare a domnului Einstein:

“Princeton, 3.1.1954

     Domnule Gutkind,

  Inspirat de sugestiile repetate ale lui Brouwer, am citit cartea dumneavoastră şi vă mulţumesc că mi-aţi împrumutat-o. Avem multe în comun în ceea ce priveşte atitudinea faţă de viaţă şi faţă de oameni. Idealul dumneavoastră personal, care luptă pentru eliberarea dorinţelor orientate către sine şi pentru construirea unei vieţi nobile, cu accent pe elementul pur uman…ne uneşte şi arată că avem acea „atitudine americană”.

Cu toate acestea, fără sugestia lui Brouwer, nu cred că v-aş fi citit niciodată cartea pentru că este scrisă într-un limbaj care îmi este inaccesibil. Cuvântul Dumnezeu nu reprezintă pentru mine decât o expresie şi un produs al slăbiciunii umane. Biblia este pentru mine o colecţie de legende onorabile, dar primitive şi copilăreşti. Nici o interpretare, oricât de subtilă ar fi ea, nu-mi poate schimba această percepţie. Pentru mine, religia evreiască, la fel ca toate celelalte religii, este o întrupare a celor mai copilăreşti superstiţii. Şi evreii, popor din care fac parte şi eu, nu sunt mai presus decât alţi oameni. În ceea ce priveşte experienţa mea cu alte grupuri de oameni, nici ele nu sunt mai bune decât altele, deşi sunt protejate de cele mai rele cancere printr-o lipsă de putere. Nu văd nimic altceva special la ele decât asta.

    Găsesc dureros faptul că dumneavoastră pretindeţi o poziţie privilegiată şi că încercaţi să apăraţi această poziţie prin zidurile mândriei. Ca om, pretindeţi, ca să spun aşa, o dispensă de la cauzalitatea acceptată, iar ca evreu, de la monoteism. Dar o cauzalitate limitată nu mai este deloc cauzalitate, aşa cum minunatul Spinoza a recunoscut…

  Chiar dacă am prezentat diferenţele dintre convingerile noastre intelectuale, îmi este totuşi clar că suntem apropiaţi în privinţa altor lucruri esenţiale (în evaluarea comportamentului uman, de exemplu). Cred că ne-am înţelege destul de bine dacă am purta o discuţie pe marginea unor lucruri concrete.

  Cu mulţumiri prietenoase şi cele mai bune urări,

  Al dumneavoastră,

A. Einstein”

Scrisoare postata pe milioane si milioane de bloguri si dezbatuta in amanunt de miliarde de oameni.Mi-am permis sa ingros textul care conteaza in postul asta.

Apoi se aduga parerea acestui bloger despre ce crede Einstein despre religie.

Parerea blogerului despre ce spune Einstein

Apoi urmeaza un comentariu de al meu in care zic ca nu-s de acord cu parerea blogarului si nici nu vad de unde rezulta ca Einstein  nu-l respinge pe dumnezeu, nu de alta, dar chiar il respinge la greu.

Comentariu despre parerea lui Einstein

Raspunsul blogarului ma lasa fara cuvinte.

Pot doar sa zic facepalm.jpg in lipsa de alte argumente. Daca cumva blogarul a vrut sa zica ca Einstein nu respinge ca in universul asta sunt o groaza de forte pe care nu le intelegem. Ok, asta-i alta poveste si orice om de stiinta o sa confirme ca noi cunostem o parte infima din ceea ce ne inconjora. O ultima dovanda fiind chiar experimentele din Elventia care au aruncat la cosul de gunoi teoria relativitati a domnului in cauza, numit Einstein. Dar asta nu are nici o legatura cu religia, doar daca schimbam radical definitia cuvantului.

De ce am postat asta? Pai ma gandeam sa primesc un mic feedback de la voi si sa-mi dau seama daca sunt eu nebun sau blogarul de fata are o grava problema de logica.

Deci  cum vine?