Sa facem niste calcule

Acu cateva zile am fost sa fac niste mobilier la un magazin de haine din Constanta. Magazinul s-a deschis intr-o zona fara pic de vad, adica genul de vad in care trebuie sa fii bucuros daca intr-o zi iti intra 2 persoane in magazin. Zona este centrala, doar ca la 50 de metri de locul pe unde trece lumea si mai exista si o alta cladire intre trotuar si vitrina magazinului de haine.

Curios din fire, am intrebat-o pe patroana cum are de gand sa-si promoveze afacerea, ca era clar si pentru ea ca nu se poate baza pe vad. Si-mi zise ca pe facebook. Ok, nimic rau pana aici! Dar cum pe facebook?

– Pai imi fac un profil de facebook si bag la prieteni cat mai multe fete/doamne carora le pun poze cu hainele mele si evident ca le invit in magazin. O sa vad si la ce ore sa pun poze, in asa fel incat sa le vada cat mai multe.

Hmmm, pai sa vedem defectele unei astfel de strategii extrem de limitate.

UNU. facebook nu-ti da voie sa ai decat un maxim de 5000 de prieteni, in conditiile in care orasul Constanta are in jur de 250.000 locuitori, din care jumate femei, adica vreo 125.000 de persoane care ar putea fi targetul magazinului de haine. Hai din astea 125.000 sa scadem vreo 25 poate 35 de mii care nu-si permit haine din cauza saraciei, unor invaliditati, sau alte motive si ramanem la 90.000 de femei carora ai putea sa le vinzi haine ocazional sau periodic. Din astea 90.000 as mai scadea jumatate care-s deja chitite pe anumite zone unde fac shoping , asa ca ar fi prea greu sa le aduci la tine in magazin cand ele prefera mall-urile sau alte forme de a cumpara, asa ca ramanem cu 45.000 de femei la care trebuie sa ajungi si pe care sa le convingi sa vina la tine in magazin. In cei 5000 de prieteni, cate persoane din astea 45 mii le vei cuprinde, hai sa zicem jumate, deci undeva la 2500 de persoane, asa intr-un scenariu foarte optimist.

DOI. Facebook te blocheaza cand aduci prea multe persoane in lista intr-un timp prea scurt. Din ce am vazut pe undeva pe la 100 de persoane deja incepi sa primesti avertisment. Ai sanse chiar sa-ti blocheze contul. De aici rezulta ca poti ajunge la 5000 de prieteni intr-un timp destul de lung, cateva luni bune, poate chiar anu. Dar in persoanele astea vei avea destule persoane care intra foarte rar, persoane care nu iti vad postarile, persoane care nu-s atente la ce postezi tu pentru ca nu sunt focusate pe haine in momentul respectiv. Ca sa nu mai zic ca multi au inceput sa fie foarte selectivi cu zgomotul de il primesc pe facebook, asa ca sansele sa zbori din lista lor sunt destul de mari.

TREI. Orice ai posta, nu va ajunge sa fie vazut de toata lista. Poate un 30-40% din lista sa iti vada postarea. Deci iara scade numarul persoanelor la care poti ajunge. Ca sa nu mai adugam noua tendinta de a da “hide from news feed”. Si daca postarea a trecut, mai nimeni nu intra in pozele tale sa vada ce ai mai postat.

Eu vad un maxim de 1000 persoane la care poti ajunge intr-o saptamana, si asta doar cand ai un produs foarte bun, ca e nevoie si de cateva share-uri. Din astea o mie cat sa fie si cele care ajung in magazin? Poate 15-20. Si din astea 15-20 cate ajung sa cumpere? Poate 10. Ramanem la 10 pe saptamana aduse din facebook! Din 10 produse vandute nu-si acopera nici macar utilitatile, profitul ramane un vis.

O varianta mai corecta ar fi fost o pagina de facebook, dar asta presupune mult mai multa munca si cunostinte. De multe ori fiind imposibil de administrat cu rezultate, de un simplu utilizator. Si fara nici o investitie, asa cu dorea patroana magazinului, e destul de greu sa aduni Like-uri.

Nu cred ca te poti baza doar pe facebook pentru un magazin de haine. Imi pare extrem de limitata platforma de socializare din punctul asta de vedere. Dar trebuie sa fii prezent si pe facebook, asa cum trebuie sa fii prezent si pe google+ sau alte retele de socializare care se preteaza activitati tale.

Inca sunt convins ca siteul trebuie sa fie baza, retele de socializare fiind doar ajutatoare.

Credeti ca se poate face o mica afacere de genul celei de mai sus bazandu-te doar pe un profil de facebook?

Chestia asta sta in draft de 2 luni. Mi-am amintit de el ca am trecut pe la magazinul respectiv si patroana imi zicea ca merge prost. Si sa nu uit; zicea ca are undeva la 200 de persoane in lista de prieteni, majoritatea cunostinte. Doar ca nu prea cumpara nimeni.