Terorismul a castigat

Cel putin in Roma terorismul a castigat.

A fost zilele trecute in Roma si primul lucru remarcat a fost prezenta armatei la fiecare statie de metrou, in fiecare piata cat de cat vizitata, in fata fiecarui obiectiv turistic, in fiecare intersectie mai aglomerata.

Nu erau doar mai multi politisti ci chiar soldati inarmati din cap pana in picioare ca de razboi. Aveau pusti automate in maini, aveau pistoale la brau, aveau bastoane si paralizante. Prin piete si intersectii aveau chiar si masini blindate.

Asa ca Roma arata exact ca un oras aflat sub asediu. Asediatori erau nimeni altcineva decat teroristii. Poate ca planuiau un atac asupra Romei, sau poate nu, dar frica a fost instaurata cu succes in vechea cetate.

In unele obiective, cam 6 la numar, nu puteai intra decat dupa ce erai scanat ca in aeroport. Da, aveau banda pentru ca bagajele sa fie scanate, cat si scaner pentru oameni. Si asta s-a intamplat chiar si la intrarea in vreo 2 biserici mai micute.

Nu zic ca asta mi-a dat o stare de frica sau de siguranta, doar o nervozitate in momentele cand trebuia sa stau la coada pentru scanat sau si in mai desele momente cand nu puteam sa fac poza perfecta din cauza militarilor sau maisinilor blindate care-mi apareau in cadru.

Ma intreb la modul foarte serios daca extra protectia asta poate opri vreo operatiune terorista, pentru ca nu-i vad atat de boi incat sa intre cu bomba in rucsac si sa arunce in aer o biserica. Ma gandesc ca ar avea niste trucuri prin care sa bage bomba in biserica fara a trece prin scanerele de la intrare. De asemenea nu cred ca ar fi intimidati de prezenta soldatilor. Asa ca nu inteleg demonstratia de forta, cad toata treaba asta ar putea fi rezolvata prin mai multe camere de securitate ( via Londra) si turistii s-ar simti ca intr-o capitala europeana, nu un oras sub asediu. O alta solutie ar fi fost ca soldatii sa fie imbracati ca antici soldati romani, si pe sub scut sa aibe automatele astea moderne. Cred ca sugestia din urma ar fi dat foarte bine la turisti si se pastra si aceea siguranta pe care o cauta autoritatile.

Atata timp cat schimba obiceiurile de zi cu zi ale oamenilor, atat timp cat este necesara o prezenta sporita a fortelor de securitate, terorismul a castigat.

Soldati in Roma

Soldati in Roma