Trei din biserica

Intru in biserica Sfantul Nicolae din Brasov, ma asez pe un scaun din ala tampit de babe, ca ma doare spatele, imi arunc privirea pe perete si vad doua picturi misto. Hmm, interesante, hai sa le trag in poza. Scot aparatul, il pornesc, tintesc picturile, dau sa apas, cand ma fulgera vocea stridenta a unei tanti de vindea lumanari.

-Domnu, fotografiatul este interzis!

-Daa, de ce?

– Pai nu ati vazut ca scrie si la intrare?

– Si daca scrie inseamna ca si e adevarat? Si eu pot scrie orice, asta nu inseamna ca cineva trebuie sa respecte intocmai.

-Dar nu eu am scris, mai marii bisericii au decis asa!

-Bine, bine, dar in baza carei legi? Ca doar nu se apucam sa interzicem doar asa de dragul plictiselii.

– Nu stiu, dar asa s-a hotarat.

Eram pregatit sa cer si mai multe explicatii, dar dupa tura de pupat icoane, mandra a ajuns in fata, unde eram si eu, si mi-a aruncat o privire din care am inteles ca o sa sufar grav daca nu incetez. Si ghici ce? Am incetat.

Scarbit de faza cu interzisul, mi-am aruncat o privire critica rapida prin incaparea numita biserica si nu mare mi-a fost mirarea cand am vazut 2 cutiute ale milei. Una din aia obisnuita in care pui bani pentru prea “saraca” biserica si inca una pe care scria ca poti dona pentru preotul bisericii ( nu ii retin numele ) care e bolnav. Acum e de la sine inteles ca a incetat sa mai spere in puterea divina si apeleaza la puterea diavoleasca a medicului care-i taie frumosul trup facut dupa asemanarea prietenului imaginar.

Oare cum ramane cu faza ca ” dumnezeu ti-a dat suferita cu un anumit motiv”?

Evident ca daca un bolnav vine la biserica, nu este indrumat catre spital, este sfatuit ca puna acatiste, care costa, sa faca cine stie ce cacat de calatorie la moaste binefacatoare si ale prostii din cult. Dar preotul nu, el are nevoie de bani pentru medicamente si doctor. Ironic, nu?!?

In curtea biserici asteaia exista si cea mai veche scoala din Romania, asa ca dupa biserica ne-am dus spre scoala doar ca asta scoala fu inchisa, asa ca am ales sa ne plimbam putin prin curtea biserici.

In dreptul unei usi, pe langa un mic cimitir din curtea bisericii era un anunt de zicea ca trebuie achitata la zi taxa de loc de veci. Cine nu are taxa achitata la zi isi pierde locul de veci fara nici o sansa de recuperare. Anuntul suna la fel de drastic cum incerc eu sa-l reproduc, ca nu mi-l mai amintesc exact. Tot acolo scria ca este indicat ca cei care au platit sa aibe tot timpul chitanta dupa ei, sa nu apara probleme, pentru ca biserica nu raspunde de nici o confuzie intre platitori si neplatitori. Deci te poti trezi ca ai platit la zi, dar biserica, in lenea de-a tine o evidenta clara, iti scoate terenul la vanzare si tu ramai cu muie luata si hoit neingropat.

Are cineva idee ce lege le da dreptul sa interzica fotografiatul in biserica?